Recept på en vintrig, ljummen sallad


Vi kör alltid knytis på julborden så alla tar med några olika rätter. I år står vi för de traditionella rätterna men jag tänkte dela med mig av ett recept som jag har provat och tänkt ta med. Dock var det för likt ett annat recept som min svärsyster redan planerat så jag fick stryka det. Men NI måste ha med detta på erat julbord! Det är helt makalöst gott. Vet att jag tänkte att jag kanske inte ens gillade varma päron och att smakerna skulle vara lite klena. MEN SÅ FEL JAG HADE! Sååå mycket smak. Salt, sött, syrligt, nötigt, krispigt, fräscht och värmande på samma gång. En alldeles perfekt comfort food! Recept av Sofia Wood med modifikation av mig

ROSTADE PÄRON MED MATVETE OCH ÄDELOST

Ingredienser (4 portioner)

1 kg fasta päron

2 msk + 2 msk balsamvinäger

2 msk + 2 msk olivolja

100 g valnötter

1/2 påse ruccola

1-2 små gemsallad-huvud

3-4 portioner matvete

200 g ädelost, smulad

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Värm ugnen till 200 grader och skär päronen i klyftor. Lägg klyftorna i ugnsfast form, ringla över 2 msk balsamvinäger och 2 msk olivolja. Salta och peppra ordentligt och baka sedan i ca 15-20 min, tills päronen blir mjuka och får riktigt fin färg.

Koka matvete och lägg i några teskedar smör när det är färdigt. Jag har alltid i smör efteråt i alla gryn jag kokar. Tycker det smakar ca 100 ggr bättre då.

Rosta valnötter i en torr stekpanna till det doftar ljuvligt och de får färg.

Rengör sallad och lägg upp på ett stort fat. Finast när de små gemsallad-bladen får vara hela. Strö över matvetet och lägg på de rostade päronen. Toppa med smulad ädelost och valnötter. Avsluta med att vispa ihop 2 msk balsamvinäger med 2 msk olivolja och ringla över hela kalaset. Lite mer salt och nymalen peppar. Klart!

Kom ihåg att du inte behöver följa receptet slaviskt. Har du ingen ruccola? ta nåt annat grönt. Har du inget matvete ? Ta linser, vildris, quinoa, whatever. Klarar du verkligen inte av rostade päron ? Rosta rödbetor. Osv osv.

PUSS!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: